zdroj: Záhorské múzeum v Skalici

V zbierke Záhorského múzea je aj vykrajovačka na fánky z Borinky

K typickému pečivu spájanému s fašiangami patria fánky, na Záhorí nazývané „Boží miuosci“. „Boli tiež obľúbenou súčasťou jedál v tzv. kútnom koši určenom pre šestonedieľku po pôrode, ktorej ho doniesla jej krstná matka,“ uviedlo Záhorské múzeum v Skalici v pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja.

Fánky – na Záhorí „Boží miuosci“

Základ cesta tvorí hladká múka, vaječné žĺtka, cukor, trochu smotany alebo mlieka a bravčová masť. Odležané cesto sa vyvaľká, nareže na kosoštvorce alebo obdĺžniky so zárezmi v strede a vypraží sa na rozpálenom tuku, na záver sa posype vanilkovým cukrom.

Vykrajovačka z Borinky

V zbierkovom fonde Záhorského múzea v Skalici dokumentuje ich ručnú výrobu forma (vykrajovačka) pozostávajúca z drevenej sústruženej rúčky a kovového tvarovaného rádielka. „Pochádza zo západného Slovenska z 2. štvrtiny – polovice 20. storočia. Miestom získania bola obec Borinka,“ dopĺňa Záhorské múzeum v Skalici.

O Redakcia

Pozri aj

FOTO: Skalická nemocnica vynovila priestory laboratórií

Rekonštrukciou priestorov laboratórií oddelenia klinickej biochémie a hematológie v skalickej nemocnici pokračuje celková modernizácia oddelenia, …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *