V meste Holíč sa implementujú moderné technológie. Zdroj: Mesto Holíč
V meste Holíč sa implementujú moderné technológie. Zdroj: Mesto Holíč

V meste Holíč sa implementujú moderné technológie

Projekt s názvom “Moderné technológie mesta Holíč” zahájil svoju aktivitu v auguste tohto roka. Začiatkom bolo príprava a spracovanie štúdií, posudkov a expertíz pre jednotlivé IKT segmenty.

Začiatok projektu a plánovanie

Medzi ne patrili Inteligentný priechod pre chodcov, Inteligentný parkovací systém, Inteligentné meteostanice a Inteligentný kamerový systém. V septembri 2023 sa riešilo určenie lokalít pre inštaláciu týchto IKT segmentov.

Súčasné práce a technické detaily

Aktuálne sa v meste Holíč realizujú stavebné a výkopové práce pre prívod elektrickej energie a internetového pripojenia k SMART segmentom. Projekt zahŕňa vytvorenie inteligentného parkovacieho systému v strede mesta a v jeho blízkosti, na lokalitách ako Hviezdoslavova ulica, Námestie mieru a Námestie sv. Martina.

Parkovacie senzory budú integrované do parkovacích miest, pričom ich počet dosiahne 200. Projekt tiež zahŕňa modernizáciu kamerového systému pre zvýšenie bezpečnosti mesta,“ informovala samospráva.

Ekologické aspekty a bezpečnosť

Meteostanice, inštalované na výjazdoch z mesta, budú monitorovať kvalitu ovzdušia. Tieto údaje budú slúžiť mesto Holíč pre potreby výsadby stromov, kríkov a údržbu zelených plôch. Inteligentný priechod pre chodcov s SMART prvkami bude zase zabezpečovať bezpečnosť chodcov v centre mesta. Projekt má byť ukončený do konca roka 2023.

Financovanie a podpora

Projekt “Moderné technológie mesta Holíč” je podporovaný v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra 2014-2020, s hlavným cieľom zvýšenia kvality, štandardu a dostupnosti eGovernment služieb pre občanov v oblasti implementácie informačných systémov inteligentného mesta a regiónu.

Projekt je financovaný z prostriedkov EÚ, štátneho rozpočtu SR a vlastných zdrojov mesta Holíč, a bol podporený v celkovej výške 603 603 €,“ doplnilo mesto.

V meste Holíč sa implementujú moderné technológie. Zdroj: Mesto Holíč
V meste Holíč sa implementujú moderné technológie. Zdroj: Mesto Holíč

O Redakcia

Pozri aj

Na Záhorí sa môžete vydať Po stopách Veľkej Moravy

Po stopách Veľkej Moravy v rámci spoznávania histórie od Veľkej Moravy po Máriu Teréziu bude …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *