zdroj: obec Sekule

Záchrana hlavného kríža na cintoríne v obci Sekule

Stav pamiatky hlavného kríža na cintoríne v Sekuliach z roku 1919 sa vplyvom poveternostných podmienok a neodborných zásahov značne narušil. „Odborným posudkom zistili havarijný stav pamiatky, keďže bola zreteľne viditeľná devastácia makroskopickej štruktúry pieskovca, strata hmoty a modelácie,“ informuje obec.  

Havarijný stav pamiatky

Viaceré nepriedušné náterové vrstvy zabraňovali prirodzenému odparovaniu vlhkosti z kapilárnych pórov hmoty pieskovca a dlhodobým degradačným procesom spôsobovali závažnú eróziu povrchu kameňa. Ten pod náterovými vrstvami strácal svoje spojivo a degradoval. Z tohto dôvodu iniciovalo vedenie obce odborné reštaurovanie. „Základným cieľom je zastavenie alebo obmedzenie vplyvu degradačných procesov na pamiatku a jej následná revitalizácia. Podmienkou reštaurátorského zásahu je, aby všetky formy intervencie vykonané na diele za účelom stabilizácie jeho hmotnej podstaty a zhodnotenia jeho umelecko-historických kvalít, boli realizované s plným rešpektom k originálu, so snahou zachovať a podporiť hodnoty, ktoré tento objekt reprezentuje,“ dopĺňa samospráva.

zdroj: obec Sekule

Ukončenie reštaurátorských prác na jeseň

Vo svojej pôvodnej koncepcii bol pravdepodobne Kríž prezentovaný vo farbe kameňa, kolorované podľa ikonografického kánonu boli iba postavy Krista a Panny Márie. Na objekte bolo s vysokou pravdepodobnosťou použité plátkové zlato na mixtionový podklad v rozsahu: Kristova rúška, reliéf kalicha, svätožiara Panny Márie a možno aj písmo. „Ukončenie reštaurátorských prác je naplánované na jeseň 2022. Finančné náklady spojené s reštaurovaním kríža hradí obec za čiastkovej finančnej pomoci rod. Čermákovej,“ dopĺňa OBEC SEKULE.

O Redakcia

Pozri aj

Dopravné nehody auto ilustračne zdroj: Polícia SR.

Aktuálne: Nehoda medzi obcami Sekule a Kúty

Upozornenie: 4.6.2024: Aktuálne dopravná nehoda na ceste I/2 za obcou Sekule smerom na obec Kúty …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *