Do kulinárskeho neba navždy odišiel známy český šéfkuchár Pavel Pospíšil. Svoje študentské roky strávil na hotelovej škole v Piešťanoch.
Podľa informácií od rodiny a priateľov zomrel uplynulú nedeľu – vo veku 80 rokov. Informuje o tom portál aktuality.sk.
Pavel Pospíšil
Pavel Pospíšil sa narodil v Zlíne, detstve a mladosti prežil vo Vyškove. Pôvodne chcel byť maliarom, ale na umelecko-priemyselnú školu sa nedostal, takže sa nakoniec vyučil kuchárom vo vyškovskej reštaurácii Besedný dom.
V štrnástich rokoch prvýkrát prišiel do reštaurácie a dostal za úlohu upiecť hus. Učil sa u pána Hybnera, otca herca Borisa Hybnera. tak ovplyvnil, že sa rozhodol pre kuchárske povolanie. Nakoniec si urobil maturitu a v Piešťanoch vyštudoval hotelovú školu. V druhej polovici šesťdesiatych rokov odišiel do Berlína na stáž a už tam aj zostal.
Presadiť sa medzi kuchárskymi elitami však nebolo ľahké, najskôr musel pri kuchárskom cechu získať majstrovskú skúšku. Nakoniec nastúpil vo frankfurtskom hoteli Frankfurter Hof na miesto zástupcu šéfkuchára.
Jeho cesta potom viedla do Baden-Badenu, ktorý sa pre neho stal „osudným“. Po piatich rokoch si za mestom zariadil vlastnú reštauráciu, v ktorej získal michelinskú hviezdu. Jeho reštaurácia a hotel Krone bývala pravidelne zaraďovaná medzi najlepšie podniky v Nemecku.
Diváci ho mohli poznať z populárnej kulinárskej relácie, vtedajšej RTVS, Tajomstvo mojej kuchyne, ktorú moderoval s herečkou Kamilou Magálovou.