Vermesova vila, Dunajská Streda Zdroj: Mesto Dunajská Streda
Vermesova vila, Dunajská Streda Zdroj: Mesto Dunajská Streda

Vermesova vila v Dunajskej Strede prejde rekonštrukciou

Mestá Győr a Dunajská Streda sa spojili v rámci ambiciózneho projektu smARTacross, ktorý je súčasťou Programu cezhraničnej spolupráce Interreg VI-A Maďarsko-Slovensko 2021 – 2027. Tento projekt, zameraný na ochranu a obnovu kultúrnych pamiatok, prináša nový život do historických budov a posilňuje kultúrne väzby medzi týmito dvoma mestami. Vermesova vila je jednou z pamiatok, ktorá prejde rekonštrukciou.

Obnova Vermesovej vily

Vermesova vila v Dunajskej Strede, ktorá je dnes domovom Galérie súčasných maďarských umelcov, prejde významnou obnovou. Plánované práce zahŕňajú renováciu vonkajších a vnútorných povrchov, výmenu okien a modernizáciu vykurovacieho systému. Okolitá zeleň a park dostanú nový vzhľad, čím sa zvýši atraktivita tohto kultúrneho miesta.

Rekonštrukcia Ispity v Győri

V Győri sa projekt zameriava na rekonštrukciu historickej budovy „Ispita“. Táto pamiatka, nachádzajúca sa v srdci mesta, prejde kompletnou obnovou. Exteriérové a interiérové prvky budovy budú zrekonštruované, vrátane fasádnych povrchov a sôch. Nové moderné interiéry poskytnú priestor pre informačný pult, šatňu a klimatizované výstavné priestory.

Posilnenie kultúrnych väzieb

Győr a Dunajská Streda dlhodobo spolupracujú v oblasti kultúry, umenia a cestovného ruchu. Ich partnerstvo bolo formálne potvrdené v roku 2021, keď podpísali Partnerskú zmluvu. Projekt smARTacross je ďalším krokom k posilneniu týchto väzieb, pričom sa zameriava na zachovanie a obnovu kultúrneho dedičstva.

Financovanie a budúcnosť projektu

Projekt smARTacross je financovaný z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja a štátnych rozpočtov oboch krajín. Celková podpora z EÚ dosahuje 1 160 000 eur, pričom mestá prispievajú aj vlastnými zdrojmi. Plánované ukončenie projektu je v máji 2026, pričom jeho realizácia prispeje k posilneniu miestnej identity a zvýšeniu turistickej atraktivity oboch miest.

Historický význam Vermesovej vily

Vermesova vila má bohatú históriu. Pôvodne postavená ako prízemná stavba Ferencem Vermesom, prešla v roku 1909 rekonštrukciou, ktorá jej dala súčasnú podobu. Počas 2. svetovej vojny slúžila ako veliteľstvo armád, neskôr bola využívaná na rôzne kultúrne aktivity. Od roku 2005 je v rukách mesta Dunajská Streda a slúži ako galéria.

Cezhraničná spolupráca pre kultúru

Projekt smARTacross je príkladom, ako môže cezhraničná spolupráca prispieť k zachovaniu a rozvoju kultúrneho dedičstva, pričom prináša nové príležitosti pre obyvateľov a návštevníkov oboch miest.

O Vladimír Miček

Pozri aj

Dunajská Streda - Spartak Trnava

Bezgólová remíza na Žitnom ostrove: D. Streda – Spartak Trnava 0:0

V sobotňajšom zápase 9. kola Niké ligy sa futbalisti FC DAC 1904 Dunajská Streda stretli …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *