Mestská poliklinika Sereď Zdroj: Mesto Sereď
Mestská poliklinika Sereď Zdroj: Mesto Sereď

Poslanci mesta Sereď rozhodli o prenájme polikliniky

V Seredi sa tento týťdeň uskutočnilo mimoplánované mestské zastupiteľstvo. Dôvodom bolo rozhodovanie o budúcom nájomcovi mestskej polikliniky.

Mimoplánované zastupiteľstvo a jeho dôvody

Predchádzali mu pracovné stretnutia s poslancami. Súčasný nájomca, Mestská poliklinika s.r.o., má predĺžený nájom do 8. decembra 2028. Mesto si však môže uplatniť výpoveď nájomnej zmluvy už od 8. marca 2025, ak bude známy nový účastník obchodnej verejnej súťaže.

Žiadosť o predĺženie nájmu a jej následky

Dňa 18. septembra 2024, pred riadnym zastupiteľstvom, primátor mesta Ondrej Kurbel obdržal žiadosť od súčasného nájomcu o predĺženie nájmu na minimálne 10 rokov. Dôvodom bol osobitný zreteľ. V ten istý deň Ministerstvo zdravotníctva SR vyhlásilo výzvu na podporu budovania regionálnych centier integrovanej starostlivosti. Mestská poliklinika sa chce uchádzať o túto podporu, čo by jej umožnilo získať financie na obnovu nehnuteľnosti.

Rokovanie o žiadosti a jeho výsledok

Poslanci najprv rokovali o žiadosti súčasného nájomcu o predĺženie nájmu. Tento krok by vyžadoval oslovenie Protimonopolného úradu SR na posúdenie štátnej pomoci. Žiadateľ by musel vypracovať nový znalecký posudok na nehnuteľnosť a cena nájmu by sa odvíjala od tohto posudku.

Na schválenie takéhoto nájmu by bola potrebná 3/5-inová väčšina poslancov, čo predstavuje minimálne 12 hlasov. Zverejnená výzva na podporu však obsahovala pre mesto nevýhodné podmienky. Preto poslanci priamy nájom nehnuteľnosti neschválili.

Vyhlásenie obchodnej verejnej súťaže

V druhej časti zastupiteľstva poslanci schválili vyhlásenie obchodnej verejnej súťaže (OVS) a jej podmienky. Hlavným účelom nájmu má byť poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Záujemca o nájom bude povinný investovať do predmetu nájmu minimálne 4 600 000 eur. Z toho 70% investície musí byť vynaložených počas prvých 10 rokov.

OVS bude vyhlásená najneskôr do 20. októbra 2024. Súťažné návrhy bude možné podávať do 20. novembra 2024. Otváranie obálok a vyhodnotenie návrhov prebehne 26. novembra 2024. Mestské zastupiteľstvo rozhodne o výsledku OVS 12. decembra 2024.

O Redakcia

Pozri aj

Sereď, uzavretý most Zdroj: Mesto Sereď

Nový most v Seredi: Začína sa verejné obstarávanie

Slovenská správa ciest (SSC) oznámila, že konečne vyhlásila verejné obstarávanie na výstavbu nového mosta v …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *