označenie vozidiel ilustračne pixabay
označenie vozidiel ilustračne pixabay

Zjednodušenie evidencie motorových vozidiel: Nové pravidlá a zmeny

Ministerstvo vnútra SR oznámilo zjednodušenie evidenčných úkonov týkajúcich sa vlastníctva a držby motorových vozidiel. Tieto zmeny, ktoré sa dotknú nielen fyzických osôb, ale aj podnikateľských subjektov, boli schválené vládou na rokovaní 2. októbra 2024.

Jednorazové tabuľky a ich výhody

Jednou z hlavných noviniek je zavedenie jednorazových tabuliek s evidenčným číslom obsahujúcim písmená C alebo M, ktoré budú využívané pri kúpe nových alebo dovezených vozidiel. Tieto tabuľky budú vyrobené zo syntetického polyesteru, ktorý je odolný voči poškodeniu a poveternostným vplyvom. „Nahradia súčasné plechové tabuľky, ktoré po zaevidovaní vozidla musia byť vrátené predajcovi alebo okresnému úradu, čo je administratívne náročné,“ vysvetlilo ministerstvo.

Prihlasovanie vozidiel a špecifické tabuľky

Prihlasovanie nových a jednotlivo dovezených vozidiel bude možné na ktoromkoľvek dopravnom inšpektoráte, bez ohľadu na miesto pobytu držiteľa. Špecifické tabuľky s evidenčným číslom budú vydávané len pre tzv. čisté elektromobily, nie pre vozidlá s hybridným pohonom. Držitelia hybridov, ktorí už majú tabuľky, nebudú musieť vozidlá preregistrovať.

Elektronické služby a nové pravidlá

Elektronické služby Národnej evidencie vozidiel budú dostupné aj bez plastovej karty osvedčenia o evidencii časť I. Pribudnú nové e-služby pre vývoz vozidiel do cudziny a na opätovné zaradenie vozidla do premávky po jeho dočasnom vyradení z evidencie.

Ministerstvo vnútra sa tiež zameralo na úpravu pravidiel pri vytváraní vlastných evidenčných čísel, aby eliminovalo hanlivé a vulgárne výrazy. Zakázaná bude kombinácia písmen a číslic, ktorá by mohla evokovať takéto výrazy, a to aj v cudzom jazyku. „Rovnako texty propagujúce hnutia potláčajúce práva a slobody občanov či rôzne formy nenávisti a neznášanlivosti. Okrem iného bude výslovne zakázané používanie evidenčných čísiel začínajúcich na písmená SS,“ dodalo ministerstvo.

Zmeny v diplomatických evidenčných číslach

Ruší sa možnosť vydávať „podsvietené“ tabuľky zo zmesi polykarbonátu a polyesteru, ktoré vyžarujú svetlo pri zapnutom osvetlení. Nový systém sa nastavuje aj pre vytváranie diplomatických evidenčných čísel a okruh subjektov, ktorým ich bude možné prideliť. „Zmení sa skladba diplomatického evidenčného čísla – na začiatku budú dve smerodajné písmená podľa druhu diplomatického subjektu, nasledovať bude štátny znak SK a 5 číslic,“ uzavrelo ministerstvo.

O Vladimír Miček

Pozri aj

Námestie oslobodenia, Senica Ilustračné foto: NaZahori.sk, Vlado Miček

V Senici bude od štvrtka policajná bezpečnostná akcia

Mestská polícia v Senici bude mať bezpečnostnú akciu vo štvrtok 3. a v piatok 4.10.2024. …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *