Kostol sv. Jána Krstiteľa, Sereď Autor: Vladimír Miček
Kostol sv. Jána Krstiteľa, Sereď Autor: Vladimír Miček

Zvony a hodiny na Kostole sv. Jána Krstiteľa v Seredi opäť ožili

V Seredi sa nedávno odohrala významná udalosť, ktorá potešila nielen miestnych veriacich, ale aj milovníkov histórie.

Historické zvony sa vrátili do života

Kostol sv. Jána Krstiteľa sa po dôkladnej obnove dočkal opätovného uvedenia do prevádzky svojich zvonov a vežových hodín. Tieto symboly duchovného a kultúrneho dedičstva tak opäť ožili a priniesli do mesta nový zvuk.

Štyri zvony s bohatou históriou

Vo veži kostola sa nachádzajú štyri zvony, každý s vlastným príbehom a zasvätením. Najstarší zvon, ktorý pochádza z roku 1876, je svedkom dávnych čias. Tri ďalšie zvony, odliate v roku 1922, nahradili pôvodné, ktoré boli počas prvej svetovej vojny zrekvirované na vojenské účely.

Najväčší zvon je zasvätený patrónovi kostola, sv. Jánovi Krstiteľovi, zatiaľ čo ostatné sú venované Preblahoslavenej Panne Márii, sv. Jozefovi a sv. Barbore. Obnova sa zamerala na infraštruktúru, pričom samotné zvony zostali pôvodné, čím si zachovali svoju historickú a duchovnú hodnotu.

Modernizácia s rešpektom k tradícii

Rekonštrukcia zahŕňala výmenu troch poškodených takmer 250-ročných trámov na zvonovej plošine, zhotovenie kovovej stolice a dubových hláv na uchytenie zvonov. Obnovené boli aj zvonové srdcia, ktoré im dodali nový zvuk. Modernizácia zahŕňala aj inštaláciu nových elektrických rozvodov a automatického ovládania, ktoré teraz riadi nielen samotné zvonenie, ale aj odbíjanie hodín,“ uviedla fara.

Investícia do budúcnosti

Celkové náklady na rekonštrukciu dosiahli 28 884 eur. Táto investícia bola vnímaná ako dôležitý krok pre zachovanie kultúrneho a duchovného dedičstva mesta. Fara Sereď sa rozhodla pre komplexnú obnovu s víziou, že toto dedičstvo bude slúžiť nielen súčasnej, ale aj budúcim generáciám. Týmto krokom sa zabezpečilo, že zvony a hodiny budú naďalej oznamovať čas a udalosti v živote komunity.

O Redakcia

Pozri aj

Obchodná akadémia Sereď Zdroj: OA Sereď

Gymnázium a Obchodná akadémia v Seredi pod jednou strechou

Historické zjednotenie škôl v Seredi. Gymnázium a Obchodná akadémia v meste pod jednou strechou. Po …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *