Obchodná akadémia Sereď Zdroj: OA Sereď
Obchodná akadémia Sereď Zdroj: OA Sereď

Gymnázium a Obchodná akadémia v Seredi pod jednou strechou

Historické zjednotenie škôl v Seredi. Gymnázium a Obchodná akadémia v meste pod jednou strechou.

Po dlhých intenzívnych jednaniach medzi mestom a Trnavským samosprávnym krajom (TTSK), sa nakoniec podarilo zosúladiť záujmy oboch strán. V dôsledku toho bola schválená výmena nehnuteľností medzi oboma zastupiteľstvami.

Po podpise zmlúv sa otvoria dvere k významným zmenám – Gymnázium Vojtecha Mihálika a Obchodná akadémia (OA) budú zdieľať spoločný areál, konkrétne priestor súčasného gymnázia na Mládežníckej ulici.

Ekonomické dôvody za presunom obchodnej akadémie

Hlavným dôvodom zámeny majetkov je ekonomická neudržateľnosť súčasného areálu OA. Stanislav Pravda, riaditeľ odboru školstva Úradu TTSK, uviedol, že rozsiahly priestor OA sa stávajú finančne náročnými, najmä pri klesajúcom počte študentov – z 418 na 181. Tento pokles vytvára pre školy ekonomicky nevýhodný model financovania, čo vedie k potrebe hľadania efektívnejších riešení. Nové vedenie mesta sa priklonilo k získaniu športovej haly OA, ktorá bude v majetku mesta a poskytne stabilné zázemie pre miestne športové kluby.

Plány na rekonštrukcie a využitie nových priestorov

Zámena umožní významné stavebné úpravy v budove na Školskej ulici. Plánuje sa úprava podkrovia pre potreby OA, zrekonštruovať fasádu, vybudovať športovisko a zariadiť výdajňu jedla. Tieto investície sú nevyhnutné na zabezpečenie kvalitného vzdelávacieho prostredia pod jednou strechou. Presné termíny sťahovania však zatiaľ nie sú stanovené. Okrem toho TTSK hľadá optimálne využitie bývalého areálu OA, pričom preferuje spoluprácu s mestom alebo neziskovými organizáciami.

Gymnázium Vojtecha Mihálika, Sereď Zdroj: Mesto Sereď
Gymnázium Vojtecha Mihálika, Sereď Zdroj: Mesto Sereď

Výhody a výzvy zámeny pre mesto a región

Primátor Ondrej Kurbel zdôraznil, že táto zámena prináša viacero výhod, vrátane udržania dvoch stredných škôl na území mesta a stabilizácie športového zázemia. Získaná športová hala umožní mestským športovým klubom, ako hádzanársky a florbalový, pokračovať v tréningoch bez potreby hľadania nových priestorov.

Avšak, s verejným majetkom prichádzajú aj nové výdavky na jeho údržbu a obnovu, ktoré mesto bude musieť riešiť. Poslankyňa Slávka Kramárová apelovala na možnosť financovania obnovy z európskych fondov, čo pomôže minimalizovať finančné zaťaženie mesta.

Rastislav Mráz, podpredseda TTSK, dodal, že táto zámena je výsledkom nutnej optimalizácie školského systému v kraji. Cieľom je zabezpečenie udržateľného rozvoja stredného školstva a efektívne využitie verejného majetku. TTSK plánuje pokračovať v rekonštrukčných prácach a hľadať možnosti využitia bývalého areálu OA pre neziskové organizácie, čím prispeje k rozvoju komunity v Seredi.

O Vladimír Miček

Pozri aj

Sereď - ilustračné foto Autor: Vladimír Miček

Sereď sa pripravuje na silný dážď, vietor a zvýšenú hladinu rieky Váh

Mesto Sereď sa pripravuje na silný dážď, vietor a zvýšenú hladinu rieky Váh v súvislosti …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *