Galanta Autor: Vladimír Miček
Galanta Autor: Vladimír Miček

Mesto Galanta získalo dotáciu z TTSK na ochranu obyvateľov pred víchricami

Mesto Galanta sa v posledných rokoch stále častejšie stretáva s výzvami, ktoré prinášajú klimatické zmeny. Silné víchrice, ktoré postihujú región, ohrozujú bezpečnosť obyvateľov, keďže padajúce a vyvrátené stromy sú čoraz častejším javom. “Je to pre nás veľká výzva,” informovalo mesto.

Starostlivosť o mestské dreviny ako prevencia

V srdci Galanty sa rozprestiera zelený pás, ktorý je domovom mnohých starých a hodnotných drevín. Tieto stromy majú nielen mikroklimatický, ale aj biologický, hygienický a architektonický význam. Preto sa mesto rozhodlo konať a pripravilo projekt, ktorého cieľom je ošetrenie najviac poškodených a nebezpečných drevín.

Finančná podpora pre bezpečnejšie mesto

Galanta sa úspešne uchádzala o dotáciu z Centrálneho krízového fondu, spravovaného Trnavským samosprávnym krajom (TTSK). Získané financie vo výške 3 000 eur budú použité na realizáciu projektu, ktorý má začať v októbri 2024. “Spracovali sme dendrologický posudok, ktorý nám poskytol cenné informácie o stave našich drevín,” vysvetlilo mesto.

Údržba stromov sa nemôže realizovať počas vegetačného obdobia, preto sa práce plánujú na jeseň. Ošetrením sa predĺži životnosť stromov, zlepší ich zdravotný stav a zvýši bezpečnosť pre obyvateľov. “Našim cieľom je minimalizovať riziká spojené s prírodnými kalamitami,” dodala samospráva.

Projekt ako súčasť širšej stratégie

Projekt s názvom “Preventívne opatrenia pred krízovými udalosťami a klimatickými zmenami v meste Galanta II.” je súčasťou širšej stratégie mesta na boj proti dôsledkom klimatických zmien. Vďaka finančnej podpore z Centrálneho krízového fondu sa Galanta môže zamerať na zlepšenie bezpečnosti a kvality života svojich obyvateľov.

O Redakcia

Pozri aj

Galantské trhy prinesú viaceré dopravné obmedzenia

Galantské trhy prinesú tradične aj viaceré dopravné obmedzenia. Informovalo o nich mesto Galanta. Dopravné obmedzenia …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *