Skalica: Dnešné zastupiteľstvo aj o prevode pozemku pre stavbu autobusovej stanice

Primátorka Skalice Oľga Luptáková zvolala zasadnutie mestského zastupiteľstva (MsZ) na stredu 18.septembra 2024 od 15.00 hodiny vo veľkej zasadačke MsÚ.

Poslanci majú “na stole” 24 bodov na rokovanie. Jedným z bodov programu, konkrétne číslo 6 návrhu programu je Prevod časti pozemku p.č. 995/1 o výmere 2221 m2 pre stavbu autobusovej stanice na ul. pplk. Pľjušťa .

SKAND Skalica ponúkol, že ak mesto poskytne pozemok, stanicu postaví prostredníctvom dcérskej spoločnosti AS Skalica s.r.o. na svoje náklady. Pre NaZahori.sk sa vyjadril jeden z dvoch spoločníkov SKAND Skalica, spol. s r.o. a zároveň poslanec Mestského zastupiteľstva v Skalici Milan Roman.

Už roky je témou v Skalici stav autobusovej stanice

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je AS-Skalica-vizualizacia-Skand-Skalica2-1024x291.jpg

VIZUALIZÁCIA SKAND Skalica

Už roky trápi obyvateľov mesta Skalica katastrofálny stav autobusovej stanice, chýbajúca čakáreň, toalety či informačné tabule. Prístrešky sú poničené a špinavé. A tento stav nie je ani najlepšou vizitkou pre návštevníkov kráľovského mesta.

“Vlastníkom stanice je mesto Skalica, ktoré však doteraz nedokázalo a zrejme ani nedokáže nájsť prostriedky na opravu. Preto SKAND Skalica mestu ponúkol, že ak mesto poskytne pozemok, stanicu postaví SKAND na svoje náklady. Rovnako ju na svoje náklady bude aj udržiavať. Mesto tak ušetrí odhadom 400 000 až 600 000 EUR,” zverejnil dnes na sociálnej sieti SKAND Skalica, ktorý je zmluvným regionálnym dopravcom Trnavského samosprávneho kraja.

VIZUALIZÁCIA SKAND Skalica

Na svoje náklady chce postaviť:

-vykurovanú, klimatizovanú a udržiavanú čakáreň s bežným vybavením,

-moderné, udržiavané a bezbariérové toalety,

-dopravné informačné systémy – odchody autobusov, meškania a nadväznosť na iných dopravcov a vlaky,

-najmenej šesť nových prístreškov,

-prestrešenie nástupísk, aby cestujúci z čakárne aj väčšiny prístreškov mohli nastúpiť “suchou nohou” až do autobusu.

“Mesto Skalica, vrátane poslancov, je tomuto plánu naklonené a má zároveň ambíciu postupne opravovať autobusové zastávky mimo stanice, ako tomu bolo pri Daňovom úrade. Súčasný stav stanice je však aj dôsledkom toho, že potreby cestujúcich, ktorí prichádzajú do Skalice najmä z okolitých miest a obcí, nie sú v Skalici dostatočne počuť,” dopĺňa SKAND Skalica – oficiálna stránka.

VIZUALIZÁCIA SKAND Skalica

Spoločníkom SKAND Skalica je poslanec Milan Roman

“Rokovaní medzi mestom Skalica a SKAND-om o autobusovej stanici som sa od začiatku nezúčastňoval, nakoľko som spoločníkom spoločnosti SKAND. Zákon takúto situáciu predpokladá, že aj poslanci sú normálni ľudia, ktorí podnikajú alebo niekde pracujú a popisuje postup, ktorý treba dodŕžať.

Pri hlasovaní som postupoval presne podľa zákona a transparentne som svoj vzťah pred hlasovaním oznámil. Na zastupiteľstve bolo prítomných 16 poslancov a všetci boli za, takže môj hlas o ničom nerozhodol. Na nasledujúcej mestskej rade, ani ekonomickej komisii som v tejto veci nehlasoval. Takisto nebudem ani na zastupiteľstve.

Ako poslanec podporujem, aby sa postavila nová autobusová stanica v Skalici, ktorá bude slúžiť občanom a návštevníkom mesta. Na rozdiel od tých, ktorí chodia s tým, aby mesto všetko postavilo a dalo im zadarmo do užívania, SKAND chce postaviť pre ľudí, ktorí normálne pracujú alebo sem chodia do nemocnice, slušnú budovu stanice, ktorá mesto nebude stáť vôbec nič a môžu ju užívať všetci. Takto ušetrene peniaze môže mesto použiť na iné nutne opravy,” uviedol Milan Roman.

Milan Roman poslanec MsZ Skalica
Milan Roman poslanec MsZ Skalica

Dôvodová správa – materiál MsZ

Spoločnosť SKAND Skalica, spol. s r.o. a spoločnosť AS Skalica s.r.o. požiadali mesto Skalica o zmluvný prevod pozemku reg. C KN p.č. 995/1 v k.ú. Skalica.
Dôvodom podania žiadosti je zámer spoločnosti SKAND Skalica, spol. s r.o., ako prevádzkovateľa verejnej regionálnej autobusovej dopravy v okrese Skalica, prostredníctvom dcérskej spoločnosti AS Skalica s.r.o. je vybudovať na vlastné náklady čakáreň a prestrešenie nástupísk na autobusovej stanici na ul. pplk. Pľjušťa v Skalici a následná prevádzka autobusovej stanice. Podmienkou financovania výstavby čakárne, prestrešenia nástupísk a ďalších rekonštrukčných prác je preukázanie vlastníckeho vzťahu k dotknutému pozemku zo strany spoločnosti AS Skalica s.r.o.

Horeuvedení žiadatelia z dôvodu vysokej finančnej náročnosti na realizáciu a následné prevádzkovanie uvedeného zámeru, žiadajú o zníženie kúpnej ceny dotknutého pozemku s odvolaním sa na ustanovenia § 12 ods. 3 písm. e) a § 13 ods. 1 Zásad hospodárenia a nakladania s majetkom mesta Skalica.
V zmysle priloženej zastavovacej štúdie vyhotovenej Ing. Mariánom Suchovským je veľkosť dotknutého pozemku potrebného pre realizáciu zámeru definovaná ako časť pozemku reg. C KN p.č. 995/1 o výmere 2222 m2 (pozemky pod stavbami, obslužný chodník a obslužná komunikácia).

V prípade odsúhlasenia zámeru výstavby čakárne a prestrešenia autobusovej stanice spoločnosťou AS Skalica s.r.o. a prevodu časti pozemku reg. C KN p.č. 995/1 do vlastníctva spoločnosti AS Skalica s.r.o., navrhujeme, aby zmluvnými podmienkami prevodu bolo:

Právo mesta Skalica, ako predávajúceho, na doplatenie rozdielu medzi kúpnou cenou a cenou podľa znaleckého posudku vyhotoveného v čase prevodu vlastníckeho práva v prípadoch:

a) ak kupujúci ani do 18 mesiacov od nadobudnutia vlastníckeho práva k predmetu prevodu nepožiada príslušný orgán štátnej správy o vydanie rozhodnutia o povolení stavby, a to čakárne a prestrešenia nástupísk umiestnených na predmete prevodu, kde čakárňou sa rozumie uzavretá stavba s výmerou zastavanej plochy najmenej 40 m2 obsahujúca najmä, avšak nie výhradne, priestor pre čakanie cestujúcich a toalety a prestrešením sa rozumie stavba strechy s plochou najmenej 100 m2 nad otvoreným priestranstvom (ďalej len „čakáreň a prestrešenie nástupísk“);

b) ak kupujúci ani po 36 mesiacoch od právoplatnosti rozhodnutia o povolení stavby čakárne a prestrešenia nástupísk nepožiada o kolaudáciu stavby čakárne
a prestrešenia nástupísk;

c) ak kupujúci nedodrží́ dohodnutý́ účel využitia počas najmenej desať rokov odo dňa nadobudnutia vlastníckeho práva k predmetu prevodu, pričom dohodnutým účelom je prevádzka verejnej autobusovej stanice (týmto je splnená podmienka podľa § 13 ods. 3 Zásad hospodárenia a nakladania s majetkom mesta Skalica, pričom lehota počas ktorej musí kupujúci dodržať účel využitia sa so súhlasom kupujúceho predlžuje na desať rokov)

d) ak kupujúci v lehote desať rokov od nadobudnutia vlastníckeho práva k predmetu prevodu prevedie toto vlastnícke právo na inú osobu bez písomného súhlasu mesta Skalica, pričom tento súhlas musí byť schválený zastupiteľstvom mesta Skalica Mestské zastupiteľstvo mesta Skalica prijalo v predmetnej veci uznesenia č. 97/20024 a č. 98/2024 zo dňa 19.6.2024.

Viac v dokumentoch na zastupiteľstvo MsZ 18.9.2024 – Materiál.pdf

O Angelika Mičeková

Pozri aj

FOTO: Sú členovia rádu pochovaní pod Františkánskym kostolom v Skalici?

Františkánsky kostol by sa dal zaradiť medzi väčšie chrámy v Skalici na Záhorí. Ak sa ocitnete …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *