X-Bionic, Šamorín, Autor: Vladimír Miček
X-Bionic, Šamorín, Autor: Vladimír Miček

Rozvoj cestovného ruchu na Slovensku: Nové investície a výzvy

V Šamoríne sa uskutočnilo celoslovenské stretnutie zástupcov krajských a oblastných organizácií cestovného ruchu, ako aj predstaviteľov Slovakia Travel a Ministerstva cestovného ruchu a športu.

Stretnutie odborníkov v Šamoríne

Hlavnou témou bola efektívna alokácia zvýšených finančných prostriedkov, tvorba nových produktov a ich prezentácia na zahraničných trhoch. Diskutovalo sa aj o strategickej spolupráci na zlepšenie propagácie slovenských regiónov v zahraničí.

Investície do budúcnosti

Cestovný ruch je jedným z pilierov slovenskej ekonomiky. Ministerstvo plánuje v roku 2025 zvýšiť rozpočet na podporu destinačného manažmentu o 10 miliónov eur. Tieto prostriedky majú pomôcť organizáciám cestovného ruchu prilákať viac zahraničných turistov a zlepšiť prezentáciu Slovenska. „Našou hlavnou výzvou je udržať krok s európskymi krajinami, ktoré zaznamenávajú rýchlejší rast v návštevnosti,“ uviedol minister Dušan Keketi. Okrem toho sa plánuje investícia ďalších 20 miliónov eur do infraštruktúry.

Nové legislatívne opatrenia

Na posilnenie konkurencieschopnosti Slovenska na medzinárodnom turistickom trhu je kľúčové pokračovať v podpore regiónov a zlepšovať infraštruktúru. Nová legislatíva prinesie ďalších 10 miliónov eur na rozvoj regiónov, čo má pomôcť prilákať viac zahraničných návštevníkov a zvýšiť počet prenocovaní. Zákon o Fonde na podporu cestovného ruchu poskytne 20 miliónov eur na rozvoj infraštruktúry, čím sa zlepší životná úroveň v regiónoch a vytvoria sa nové pracovné príležitosti.

X-Bionic, Šamorín Autor: Vladimír Miček
X-Bionic, Šamorín Autor: Vladimír Miček

Rastúci záujem o Slovensko

Najnovšie dáta potvrdzujú, že záujem o dovolenku na Slovensku rastie. „Dáta z medziročného porovnania nám ukazujú, že sme na správnej ceste,“ konštatoval Marek Harbuľák, štátny tajomník pre cestovný ruch. Slovensko navštívilo v období od januára do júla 2024 až 3,3 milióna turistov, čo je medziročne o 2,4 percenta viac. Trnavský kraj zaznamenal rekordnú návštevnosť, pričom výrazný záujem bol aj o letecké spojenie Tel Aviv – Piešťany.

Výzvy a príležitosti

V Košickom kraji sa zmenila štruktúra zahraničných návštevníkov, pričom najviac turistov prišlo z Českej republiky, Veľkej Británie a Nemecka. Podobné pozitívne výsledky hlásia aj ďalšie regióny, vrátane Liptova a Banskobystrického kraja. Organizácie cestovného ruchu plánujú svoje aktivity na rok 2025, pričom ich prepojenie so stratégiou Slovakia Travel je zásadné pre konkurencieschopnosť Slovenska na globálnom trhu. Pravidelné stretnutia zástupcov ministerstva, Slovakia Travel a regionálnych organizácií prispejú k lepšej koordinácii a podpore rozvoja cestovného ruchu.

V Šamoríne sa uskutočnilo celoslovenské stretnutie, na ktorom sa zúčastnili zástupcovia krajských a oblastných organizácií cestovného ruchu (KOCR a OOCR), predstavitelia Slovakia Travel a Ministerstva cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR. Zdroj: MCRŠ SR
V Šamoríne sa uskutočnilo celoslovenské stretnutie, na ktorom sa zúčastnili zástupcovia krajských a oblastných organizácií cestovného ruchu (KOCR a OOCR), predstavitelia Slovakia Travel a Ministerstva cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR. Zdroj: MCRŠ SR

Cesta k udržateľnosti

Diskusie sa zameriavali aj na udržateľnosť a hľadanie nových trhov pre slovenské regióny. Táto téma je nevyhnutná pre ďalší rozvoj odvetvia. Ako dodal minister Keketi: „Musíme zlepšiť synergiu so Slovakia Travel, aby sme propagačnými aktivitami pritiahli na Slovensko viac turistov z cieľových trhov, ale aj z nových trhov s veľkým potenciálom.“ Vytvorenie silnejšieho prepojenia medzi domácimi a zahraničnými trhmi je kľúčové pre budúcnosť slovenského cestovného ruchu.

O Vladimír Miček

Pozri aj

Zásah hasičov v Trnavskom kraji

V súvislosti s poveternostnou situáciou v dňoch od 21. mája  2024 (od 6.00 hod.) do …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *