Návšteva splnomocnenca vlády v Dunajskej Strede: Zameranie na rómsku komunitu. Zdroj: Mesto Dunajská Streda/Attila Nagy
Návšteva splnomocnenca vlády v Dunajskej Strede: Zameranie na rómsku komunitu. Zdroj: Mesto Dunajská Streda/Attila Nagy

Návšteva splnomocnenca vlády v Dunajskej Strede: Zameranie na rómsku komunitu

V Dunajskej Strede nedávno prebehla významná udalosť, keď mesto privítalo Alexandra Daška, splnomocnenca vlády pre rómsku komunitu. Túto návštevu inicioval primátor Zoltán Hájos, ktorý spolu so svojím zástupcom Jurajom Puhom, prednostkou úradu Darinou Nagyovou a Jozefom Ravaszom, riaditeľom Inštitúcie pre romologický výskum, pripravil pôdu pre produktívne rozhovory. Informovalo o tom mesto Dunajská Streda.

Ciele návštevy

Hlavným cieľom Daškovej návštevy bolo stretnúť sa s vedúcimi predstaviteľmi mesta a získať aktuálne informácie o živote a situácii Rómov v Dunajskej Strede a jej okolí. Táto osobná výmena informácií mala za cieľ umožniť splnomocnencovi lepšie porozumieť miestnym podmienkam a potrebám.

Zameranie na rómsku komunitu

Primátor Hájos využil príležitosť stretnutia na to, aby poukázal na výzvy, ktorým čelí rómska komunita, najmä v oblasti Kračanskej cesty. Po podrobnej diskusii sa delegácia vydala priamo do rómskej osady, aby si na vlastné oči prezrela podmienky, v ktorých ľudia žijú.

Návšteva komunitného centra

Ďalším bodom programu bolo komunitné centrum, kde sa splnomocnenec stretol so zamestnancami a dozvedel sa viac o prístupoch k práci s rómskou mládežou a obyvateľmi. Diskusie v centre sa niesli v duchu otvorenosti a záujmu o spoluprácu.

Vzájomná výmena informácií

Stretnutie bolo plodné aj vďaka vzájomnej výmene informácií. Primátor Hájos zdôraznil, že od marca sa v meste začne s činnosťou rómska občianska stráž, čo predstavuje dôležitý krok k zlepšeniu bezpečnosti a spolupráce v komunite. Vládny splnomocnenec ocenil získané informácie a vyjadril ochotu zohľadniť ich v budúcej práci a pri hodnotení projektov.

Kultúrne obohatenie

Návšteva neobišla ani Etnografické múzeum Rómovia na Žitnom ostrove, kde Daško mohol nahliadnuť do bohatej kultúry a histórie rómskej komunity v regióne.

Očakáva sa, že výsledky a zistenia z diskusií a obhliadok prispejú k lepšiemu porozumeniu potrieb rómskej komunity v Dunajskej Strede. A zároveň k efektívnejšiemu plánovaniu budúcich projektov na podporu jej integrácie a rozvoja.

O Redakcia

Pozri aj

Majiteľ predával v obchode falzifikáty Adidas v Dunajskej Strede

Colníci zaistili falzifikáty značky Adidas, škodu vyčíslili na 40 000 eur v Dunajskej Strede. TTkraj.sk o tom …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *