Parkovanie - ilustračný záber Autor: Vladimír Miček
Parkovanie - ilustračný záber Autor: Vladimír Miček

Trnava sa pripravuje na historické referendum o parkovaní

Mestské zastupiteľstvo Trnavy rozhodlo o významnom kroku v demokratickom rozhodovaní – uskutočnení sa historicky prvé miestne referendum o parkovaní. Dňa 13. januára 2024 sa Trnavčania vyjadria k súčasnej parkovacej politike mesta. Rozhodnutie o referende padlo na základe petície, ktorú iniciovala skupina občanov. Tá získala dostatok podpisov, aby mohla byť ich požiadavka predložená mestskému zastupiteľstvu.

Jednohlasné rozhodnutie s jednou výnimkou

Z 24 poslancov sa za vyhlásenie referenda vyslovilo 23, čím dali jasne najavo svoju podporu demokratickému procesu. Iba jeden poslanec hlasoval proti. Občania budú môcť využiť 25 volebných okrskov a svoj hlas odovzdať v čase od 7:00 do 22:00.

Aktivita občianskej iniciatívy

Iniciatíva “Dajme STOP parkovaciemu teroru” odštartovala petíciu 12. septembra 2023. Po získaní viac ako 19 700 podpisov, členovia petičného výboru predali podpisové hárky mestu 18. októbra. Predseda petičného výboru, Rudolf Krajčovič, dostal príležitosť vystúpiť pred poslaneckým zborom a obhajovať svoje postoje v diskusii, ktorá trvala viac ako tri hodiny.

Dopady na rozpočet a obavy poslancov

V rozprave vystúpili poslanci klubu Lepšia Trnava s upozornením na potenciálne dopady zmeny parkovacej politiky na mestský rozpočet. Obavy sa týkali predovšetkým finančných následkov a možného pozastavenia investičných akcií. Zároveň poukázali na to, že koniec rezidentského parkovania by mohol priniesť stratu benefitov pre obyvateľov mesta.

Referendum o parkovaní: Otázky pod lupou

Niektoré otázky navrhované organizátormi petície vyvolali medzi poslancami pochybnosti o ich realizovateľnosti a zrozumiteľnosti. Krajčovič zdôraznil, že cieľom nie je úplné zrušenie regulácie, ale zavedenie spravodlivejšieho systému parkovania.

Legitimita petície bola potvrdená

Mesto po overení podpisov pod petíciou potvrdilo 16 715 platných podpisov. Na vyhlásenie miestneho referenda je potrebná podpora aspoň 30 % oprávnených voličov, čo v prípade Trnavy znamená 15 993 podpisov. Petícia teda splnila potrebné kvórum.

Parkovanie - ilustračný záber Autor: Vladimír Miček
Obyvateľov mesta Trnava čaká historické referendum o parkovaní – ilustračný záber Autor: Vladimír Miček

Vplyv referenda na mestské rozhodnutia

Výsledok referenda bude mať odporúčací charakter a nebude právne záväzný. Informácie o konaní referenda a o hlasovacích miestnostiach dostali obyvatelia Trnavy distribuované do svojich poštových schránok.

Referendum o parkovaní: Náklady na realizáciu

Uskutočnenie referenda si vyžiada financie vo výške približne 50-tisíc eur, ktoré boli začlenené do rozpočtu mesta na tento rok.

S týmto krokom vstupuje Trnava do novej éry participatívnej demokracie, kde majú občania priamy vplyv na dôležité rozhodnutia týkajúce sa ich každodenného života.

Referendum o parkovaní: Otázky

1. Súhlasíte so zrušením parkovacej politiky mesta Trnava upravenej všeobecne záväzným nariadením mesta Trnava č. 609 zo dňa 27.6.2023 o dočasnom parkovaní motorových vozidiel na území mesta Trnava v znení zmien a doplnkov? (ÁNO – NIE)

2. Súhlasíte, aby podmienkou parkovacej politiky mesta Trnava bolo vybudovanie bezplatných záchytných parkovísk s minimálnym celkovým počtom 1380 parkovacích miest? (ÁNO – NIE)

3. Súhlasíte, aby podmienkou parkovacej politiky mesta Trnava bolo vybudovanie pravidelnej kyvadlovej mestskej autobusovej dopravy, zabezpečujúcej dopravu zo záchytných parkovísk do centra mesta Trnava? (ÁNO – NIE)

4. Súhlasíte, aby podmienkou parkovacej politiky mesta Trnava bolo regulované parkovanie len v zóne, kde počet parkovacích miest spĺňa množstvo miest určených v Pláne udržateľnej mobility? (ÁNO – NIE)

5. Súhlasíte, aby podmienkou parkovacej politiky mesta Trnava bola skutočnosť, aby každý rezident zóny mohol v každej rezidenčnej zóne parkovať za rovnakých podmienok? (ÁNO – NIE)

Viac informácií vrátane referendových otázok nájdete na našej webovej stránke trnava.sk.

Parkovanie v Trnave - ilustračné foto Zdroj: Mesto Trnava
Parkovanie v Trnave – ilustračné foto Zdroj: Mesto Trnava

O Redakcia

Pozri aj

Výstavba cyklomosta s lávkou ponad D1 zdroj foto: TTSK

TTSK: Začala výstavba cyklomosta s lávkou ponad diaľnicu D1

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) pokračuje v ďalšej časti výstavby úseku Vážskej cyklomagistrály spájajúceho trnavskú automobilku Stellantis …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *