Životné prostredie - ochrana Zdroj: Pixabay
Životné prostredie - ochrana Zdroj: Pixabay

Hrozba kontaminácie podzemných vôd na Žitnom ostrove

Podpredseda vlády a minister životného prostredia, Tomáš Taraba, prijal na rokovanie odborníkov, ktorí sa špecializujú na odstraňovanie ekologických záťaží.

Táto téma predstavuje jednu z jeho hlavných priorít, zvlášť vzhľadom na to, že plánuje prijať opatrenia na sanáciu starých ekologických problémov, ktoré nedokázal vyriešiť jeho predchodca, Ján Budaj.

Nový líder envirorezortu, Tomáš Taraba, sa v tejto súvislosti stretol s Igorom Polčanom, predsedom asociácie sanačných spoločností ENVISAN. Diskutovali o technických a legislatívnych prekážkach, ktoré stoja v ceste účinným sanáciám a ktoré sú výsledkom nedávneho prijatia novely zákona o ekologických záťažiach z doby, kedy ministerstvo vedol Ján Budaj.

Podpredseda vlády Taraba zdôraznil, že je nevyhnutné urobiť poriadok v oblasti odstraňovania ekologických záťaží, ktoré majú výrazný dopad nielen na kvalitu životného prostredia, ale aj na zdravie obyvateľov Slovenska.

Jedným z najurgentnejších problémov je hrozba kontaminácie podzemných vôd na Žitnom ostrove. Tá je spôsobená starými environmentálnymi záťažami v bratislavskej Vrakuni. Envirorezort preto plánuje pokračovať v projekte tzv. enkapsulácie, ktorý je zameraný na vytvorenie podzemnej tesniacej steny, povrchovej tesniacej vrstvy a následné čistenie podzemnej vody.

Taraba sa sústredí na riešenie ekologických záťaží ako na jednu z hlavných priorít ministerstva pod jeho vedením. Uistil verejnosť, že zákon o ekologických záťažiach je v súčasnosti predmetom dôkladného skúmania, vrátane pripomienok od prezidentky SR, Zuzany Čaputovej. Ministerstvo plánuje zapracovať konkrétne návrhy do programového vyhlásenia vlády a zrealizovať potrebné zmeny už v priebehu tohto roka.

Slovensko sa tiež môže spoľahnúť na pomoc z európskych fondov pri sanácii ekologických záťaží. Aktuálne je vypísaná výzva z Programu Slovensko, ktorá sa zameriava na sanáciu území kontaminovaných priemyselnou, vojenskou, banskou, dopravnou alebo poľnohospodárskou činnosťou v minulosti. Na tento účel je v rámci výzvy vyčlenených viac ako 186 miliónov eur.

Životné prostredie - ochrana Zdroj: Pixabay
Životné prostredie – ochrana Zdroj: Pixabay

O Redakcia

Pozri aj

Majiteľ predával v obchode falzifikáty Adidas v Dunajskej Strede

Colníci zaistili falzifikáty značky Adidas, škodu vyčíslili na 40 000 eur v Dunajskej Strede. TTkraj.sk o tom …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *