Milan Roman NaZahori.sk

VIDEO: Poslanec Milan Roman: V Skalici žije 2 až 2,5 tisíc neprihlásených ľudí

V meste Skalica žije podľa odhadov poslanca mestského zastupiteľstva a predsedu ekonomickej komisie Milana Romana dva až dva a pol tisíc neprihlásených obyvateľov. Ak by boli prihlásení, aj poplatky a dane by sa mohli rozdeliť medzi nich. Ostatní Skaličania by tak mohli platiť menej.

Rozpočet je pracovná verzia

Pri predstavovaní rozpočtu a nových všeobecných záväzných nariadení mesta, ktorými sa budú zvyšovať niektoré dane a poplatky za komunálny odpad uviedol predseda ekonomickej komisie, že aktuálny rozpočet je viac-menej pracovná verzia. Tá v priebehu budúcich období  prejde zmenou. „Vzhľadom na krátkosť času je rozpočet spravený tak aby vyhovoval zákonu. Ale aj tak, aby sme vedeli zabezpečiť štandard, na ktorý sú ľudia v Skalici zvyknutí. Keď budeme mať presnejšie čísla príjmov a výdavkov, hľadať budeme rezervy aj na úrade či v Správe mestského majetku, prejde úpravou aby sme boli efektívny. Pozrieme sa aj na zoznam nadbytočného majetku, o ktorý sa staráme alebo aj nestaráme a mali by sme sa o neho starať,“ vyjadril sa k rozpočtu Roman.

Na príjmy má vplyv pokles obyvateľov ale aj neprihlásení ľudia

Počas posledného štvorročného obdobia počas primátorovania Anny Miernej klesol počet obyvateľov Skalice o takmer tisícku. Podľa odhadov poslanca Romana žije v meste spolu dva až dva a pol tisíc obyvateľov, ktorí nie sú prihlásení. Mesto má s nimi iba výdavky, ale žiadne príjmy. „Podielové dane za jedného obyvateľa sú pre mesto v rozpätí od 250 do 500 eur. Ak zoberieme iba tých 1000 obyvateľov, o ktorých sme prišli v nedávnej minulosti, tak to je strata v príjmovej časti minimálne 250.000 eur ročne. Za jeden volebný cyklus to predstavuje milión eur. Ak k tomu pripočítame poplatok za komunálny odpad, ide o ďalších takmer 50.000 eur na rok,“ poskytol informácie o strate mestskej pokladnice predseda ekonomickej komisie.

Ako doplnil, infraštruktúru, či už napr. v podobe odvozu komunálneho odpadu alebo údržby ciest, chodníkov alebo zelene zabezpečuje mesto pre všetkých, ktorí v meste žijú. “Ale za tieto služby si platia len obyvatelia, ktorí sú prihlásení na trvalý alebo prechodný pobyt v meste. Ak máme skupinu dvoch až dva a pol tisíc ľudí, čo je približne 15 % obyvateľov, na odpadoch to robí na každého človeka 7 až 8 eur. Tie za nich doplácajú doplácajú prihlásení obyvatelia. Aby sa to zlepšilo, je jediná cesta a to presvedčiť týchto ľudí, aby sa prihlásili na trvalý pobyt,“ vysvetlil Roman.

Ľudí budú chcieť motivovať pozitívnou formou

Presvedčiť ľudí na to, aby sa prihlásili na trvalý pobyt, je možné viacerými spôsobmi. „Som presvedčený, že platí heslo nasleduj peniaze. Jednou z možností by mohla byť forma zľavovej karty. Tí čo platia dane, poplatok za odpad by mali určité výhody resp. zľavy. Ide napríklad o vstupy na hokej, futbal, ale aj kultúrne podujatia organizované mestom. Verím, že by sme sa dohodli aj s ďalšími organizáciami. Možno sa s iniciatívou pripoja aj miestni podnikatelia. S nimi pripravujeme pilotné stretnutie a plánujeme sa s nimi stretávať na pravidelnej báze,“ doplnil Milan Roman.

O Angelika Mičeková

Pozri aj

Ilustračné foto Zdroj: NaZahori.sk

Občiansky a vodičský preukaz v elektronickej podobe

Ministerstvo vnútra SR oznámilo, že občianske a vodičské preukazy budú čoskoro dostupné aj v elektronickej …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *