V Senici sa rekonštruuje Pomník padlých v prvej svetovej vojne zdroj: Mesto Senica

V Senici sa rekonštruuje Pomník padlých v prvej svetovej vojne

V meste Senica rukami reštaurátora prechádza Pomník padlých v prvej svetovej vojne, ktorý sa nachádza na senickom cintoríne. Informuje o tom Mesto Senica.

Pomník padlých v prvej svetovej vojne

Tento pomník bol pôvodne postavený v roku 1925 v obci Sotina na počesť padlých obyvateľov tejto obce. Na fronty 1. svetovej vojny narukovalo 94 obyvateľov Sotiny, z nich 18 padlo do zajatia a dvadsiati sa už domov nevrátili.

Na pomníku je vytesané venovanie zakladateľov (PADLÝM OBČANOM 1914 – 1918; Pomník postavit dali pokrevní padlých a súcitní spoluobčania). Je tu uvedený zoznam padlých a vo vrchnej časti sa nachádza súsošie klesajúceho umierajúceho vojaka, ktorého podopiera druhý vojak. Nad nimi stojí Kristus. Okolo roku 2000 bol pomník premiestnený na senický mestský cintorín.

Pamätníky a pomníky sa postupne opravujú

Mesto Senica každoročne opravuje pamätníky a pomníky v meste, aby aj naďalej pripomínali udalosti z našich dejín a aby si uctiť pamiatku obetí mohli aj nasledujúce generácie. V posledných rokoch boli v meste zrekonštruované Pomník padlým v 1. svetovej vojne v Kunove, Pamätník padlým v druhej svetovej vojne na cintoríne, či Pamätník oslobodenia mesta na Námestí oslobodenia.

zdroj: Mesto Senica

O Redakcia

Pozri aj

Policajné kontroly - ilustračné foto Zdroj: KR PZ Trnava

Kontroly na cestách: Alkohol za volantom v 54 prípadoch

Policajti v Trnavskom kraji sa aj naďalej zameriavajú na bezpečnosť na cestách. Počas uplynulého týždňa …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *