Mural - Záhorská knižnica, Senica
Mural - Záhorská knižnica, Senica zdroj: NaZahori.sk

VIDEO+FOTO: Mural na budove Záhorskej knižnice prináša umenie do verejného priestoru

Príbeh muralu – veľkoplošnej nástennej maľby na budove Záhorskej knižnice v Senici sa začal písať pred rokom.

Vďaka podpore zriaďovateľa Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) bolo na jeseň 2021 naplánované zateplenie a rekonštrukcia fasády. Súčasťou zadania pre architekta Martina Čonku bol aj zámer prinavrátiť funkcionalistickej budove z 30-tych rokov minulého storočia pôvodnú krásu a eleganciu. A pretože úlohou knižnice je spájať a oslovovať súčasných ľudí, hľadal sa spôsob, ako posunúť kvalitne zrekonštruovanú budovu s vizuálnym odkazom na minulosť smerom k dnešnému modernému svetu a jeho obyvateľom. 

https://www.nazahori.sk/2021/06/01/mural-na-fasadu-zahorskej-kniznice-vzide-zo-sutaze-vytvarnikov/

Výtvarný motív muralu vzišiel z verejnej neanonymnej súťaže pre profesionálnych výtvarníkov, do ktorej zaslalo 18 autorov spolu 28 návrhov. Odborným garantom súťaže bol Roman Popelár, riaditeľ Záhorskej galérie Jána Mudrocha v Senici. V tejto súvislosti sa vyjadril: „Chceme kvalitné umenie priniesť do verejného priestoru v podobe muralu, ktorý bude umeleckým dielom, a nie náhodným – hoci aj vizuálne atraktívnym – jednorazovým počinom“.

Členmi hodnotiacej komisie boli aj trnavský vicežupan Pavol Kalman, primátor mesta Senica a župný poslanec Martin Džačovský, riaditeľka Záhorskej knižnice Silvia Sameková, architekt a autor projektu rekonštrukcie fasády budovy Záhorskej knižnice Martin Čonka, výtvarníčka Natália Žúrková a fotograf a kurátor Martin Kleibl. Práve podľa slov Martina Kleibla, ktorý sa niekoľko rokov intenzívne venuje záchrane umeleckých diel v Petržalke, „treba oceniť snahu Záhorskej knižnice a jej zriaďovateľa usporiadať na takýto typ intervencie súťaž s porotou zloženou zo zástupcov všetkých zainteresovaných strán, ako aj odborníkov z praxe. V našich končinách sa to deje len ojedinele, preto treba túto aktivitu vyzdvihnúť a propagovať.“

https://www.nazahori.sk/2021/08/31/ttsk-budovu-zahorskej-kniznici-v-senici-skrasli-mural/

Víťazstvo vo výtvarnej súťaži si odniesli Michaela Čopíková a Veronika Obertová pôsobiace v zoskupení Ové Pictures. Výtvarníčky patria k mladej generácii umelcov a darí sa im aj na medzinárodnej výtvarnej scéne. Víťazný motív realizoval na fasádu Martin Hríb z CreaEdu o.z. v júni 2022. Celkové náklady na zateplenie, rekonštrukciu fasády a mural dosiahli 115 000 € a hradil ich Trnavský samosprávny kraj.

https://www.nazahori.sk/2022/06/07/mural-na-zahorskej-kniznici-v-senici-sa-stava-realitou/

Župan TTSK Jozef Viskupič slávnostne odhalil mural vo štvrtok 7. júla 2022. Nasledovala večerná laserová šou pre verejnosť.

O Angelika Mičeková

Pozri aj

Policajné kontroly - ilustračné foto Zdroj: KR PZ Trnava

Kontroly na cestách: Alkohol za volantom v 54 prípadoch

Policajti v Trnavskom kraji sa aj naďalej zameriavajú na bezpečnosť na cestách. Počas uplynulého týždňa …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *