Emmerova vila Zdroj: Mesto Trnava
Emmerova vila Zdroj: Mesto Trnava

Emmerova vila: Staronový klenot Ružového parku v Trnave

Emmerova vila, národná kultúrna pamiatka v srdci Trnavy, sa čoskoro stane dominantou zrevitalizovaného Ružového parku. Po rokoch chátrania a uzatvorenia z bezpečnostných dôvodov v roku 2020 sa konečne začína jej obnova. Informovalo o tom mesto Trnava.

Rekonštrukcia v plnom prúde

V piatok 11. októbra 2024 oficiálne odovzdali pracovníci odboru investičnej výstavby Emmerovu vilu zhotoviteľovi.  Týmto krokom sa odštartovala dlho očakávaná rekonštrukcia.  V súčasnosti prebiehajú v exteriéri vily búracie práce a zároveň sa budujú prípojky vody a elektriny. Súčasne s tým prebieha v interiéri budovy reštaurátorský výskum. Do konca roka sa plánujú dokončiť búracie práce v interiéri. Ak to poveternostné podmienky dovolia, odstráni sa aj strešná krytina a zrekonštruuje sa krov na západnej časti vily.

Od Pionerskeho domu k multifunkčnému priestoru

Emmerova vila, v minulosti známa aj ako Pionersky dom, dlhé roky slúžila Centru voľného času – Kalokagatii.  Po rekonštrukcii sa však jej využitie rozšíri. Projektová dokumentácia z roku 2023 je navrhnutá tak, aby priestory vily ponúkali čo najväčšiu variabilitu a mohli slúžiť viacerým funkciám.

Emmerova vila Zdroj: Mesto Trnava
Emmerova vila Zdroj: Mesto Trnava

Investícia do budúcnosti

Mesto Trnava sa v roku 2022 rozhodlo pre obnovu tejto významnej pamiatky. Predchádzal tomu doplnkový architektonicko-historický a reštaurátorský výskum, ako aj zameranie objektu.  Tieto kroky poslúžili ako základ pre projekt rekonštrukcie. Následne mesto získalo stavebné povolenie a prostredníctvom verejného obstarávania vybralo zhotoviteľa.  Zhotoviteľom sa stala firma so skúsenosťami s obnovou historických budov po celom Slovensku.

Dátum dokončenia a financovanie

Rekonštrukcia Emmerovej vily by mala byť podľa zmluvy o dielo dokončená do 19 mesiacov od odovzdania staveniska. Celková investícia predstavuje 2 766 112,60 eur s DPH. Po dokončení rekonštrukcie bude Emmerova vila opäť slúžiť obyvateľom Trnavy a stane sa novým klenotom zrevitalizovaného Ružového parku.

Emmerova vila Zdroj: Mesto Trnava
Emmerova vila Zdroj: Mesto Trnava

O Redakcia

Pozri aj

TTSK konferencia o občianskej spoločnosti 2023

Konferencia o občianskej spoločnosti: Hranice slobody slova

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) organizuje konferencie o občianskej spoločnosti s názvom Spolu tvoríme kraj, ktorá sa …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *