TS mesto Sereď
TS mesto Sereď

Koncepcia práce s mládežou mesta Sereď

Projekt tvorenia koncepcie práce s mládežou mesta Sereď ide do svojho finále. TTkraj.sk o tom informovala Zuzana Slahučková, referent komunikácie mesta Sereď.

Koncepcia práce s mládežou mesta Sereď

V uplynulých týždňoch a mesiacoch sa pod taktovkou koordinátora práce s mládežou mesta Sereď konali viaceré pracovné stretnutia. Ich cieľom bolo zozbierať čo najviac relevantných podkladov pre vypracovanie kvalitného plánu koncepčnej práce s mladými v našom meste. Prečo? Okrem iného aj kvôli ich zastabilizovaniu v našom meste a pre lepšie pochopenie ich potrieb.

Klesol počet mladých v Seredi o tretinu

Na stretnutiach k vzniku koncepcie sa vytvárali analýzy, hľadali sa úskalia a príležitosti, ktoré naše mesto ponúka, tvoril sa strom problémov, aj strom cieľov. „Zo štatistík mesta vyplýva, že za posledných desať rokov klesol počet mladých v Seredi až o jednu tretinu,“ upozornil koordinátor pre prácu s mládežou mesta Marek Čulaga.

Kým v roku 2014 malo na území mesta trvalý pobyt 6032 ľudí vo veku od 13 do 30 rokov, k dnešnému dňu ich je len 4006. „Aj preto na meste vzniká Koncepcia práce s mládežou na roky 2025 – 2030. Bude určovať, ako s mladými pracovať tak, aby zo Serede neodchádzali, alebo aby tí, ktorí tu žijú, mali motiváciu zostať,“ dodal Čulaga.

Oficiálny strategický dokument

Pracovné stretnutia k vzniku systematického dokumentu sa konali za účasti ľudí z praxe. „Momentálne s prácami finišujeme a na prelome rokov 2024-2025 vznikne oficiálny strategický dokument mesta šitý presne na mieru potrieb seredských mladých. Mesto sa bude ním riadiť,“ zhodnotil Marek Čulaga a doplnil, že prínosom dokumentu bude okrem iného aj cielené vytváranie možností pre zmysluplné  voľnočasové aktivity a priestoru pre reagovanie na potreby mladých, práca s deťmi a mladými zo sociálne znevýhodneného prostredia, či pomoc rodinám.

Na dokumente spolupracuje pracovná skupina vytvorená z pedagógov, predsedov a členov občianskych združení mesta, či športových klubov, preventistov, poradcov, mestskej polície, členov mládežníckeho parlamentu, psychológov a iných dobrovoľníkov. 

Vedenie mesta sa stretáva aj priamo na školách s mládežníkmi a formou dotazníkov, diskusií, či workshopov hľadajú spoločnú reč a problematiky, ktoré mladých v Seredi zaujímajú, trápia a formujú ich.  

O Angelika Mičeková

Pozri aj

FOTO: V Stupave uzavreli cestu pre nebezpečenstvo zosuvu svahu

V meste Stupava došlo k uzatvoreniu miestnej komunikácie pre jej havarijný stav následkom povodní v …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *